Izlet 3

Ljubljana – Medvode – Mengeš – Cerklje – Golnik – Naklo – Kranj – Medvode – Ljubljana

Vzhodna Gorenjska je polna zanimivih kolesarskih tras, ki potekajo med vasmi po širnih travnikih in poljih, mimo številnih naravnih in kulturnih znamenitosti, s pogledi na mogočne gore Kamniško-Savinjskih ter Julijskih Alp. Večinoma gre za ravninske trase z malo vzponi, ki potekajo po manj prometnih, stranskih cestah.

 

Kolesarjenje začnemo v Ljubljani v smeri Medvod, pri Mednem prečkamo most čez Savo in nadaljujemo proti Smledniku. Na glavnem križišču zavijemov smeri Vodic in Mengša. Pri Mostah se priključimo na cesto proti Cerkljam. Tukaj si lahko v čudovitem parku gradu Strmol privoščimo počitek. Nadaljujemo med vasmi mimo Preddvora proti Golniku. V vasi Križe se držimo levo in nadaljujemo mimo Žiganje vasi, kjer si pod bujno krošnjo 500 let stare lipe lahko odpočijemo. Trasa se nadaljuje ob obronkih Krajinskega parka Udin boršt do Naklega ter naprej proti Kranju.

 

V starem mestnem jedru se lahko ustavimo na kosilu v eni od restavracij ali pa si ogledamo zanimivo muzejsko zbirko Gorenjskega muzeja v gradu Khislstein. Iz Kranja sledimo reki Savi, ki nas bo mimo Trbojskega in Zbiljskega jezera pripeljala do Medvod, od koder mimo Medna nadaljujemo nazaj do Ljubljane. Kolesarjenje končamo v Ljubljani.

Čas kolesarjenja: 4-6 ur (brez postankov)

Dolžina kolesarjenja: 120 km

Skupen vzpon: 400 m

Profil