Izlet 5

Škofja Loka – Železniki – Soriška Planina – Bohinjska Bistrica – Bohinjsko jezero – Pokljuka – Bled – Kropa – Dražgoše – Škofja Loka

Razgibana kolesarska trasa vodi prek Spodnjih Bohinjskih gora ter kraške planote Pokljuka. Pelje mimo dveh naravnih biserov: Bohinjskega in Blejskega jezera. Željni kolesarskih izzivov se bodo soočili ne le z dolgo kolesarsko traso, temveč tudi z nekaj večjimi vzponi, a bodo vedno nagrajeni z veličastnimi razgledi. Pot ponuja številne možnosti za postanke ter za številne oglede naravnih in predvsem kulturnih oziroma zgodovinskih znamenitosti.

 

Kolesarska pot nas iz starega mestnega jedra Škofje Loke vodi po cesti med vasmi Praprotno, Ševlje, Dolenja vas in Selca do Železnikov, kjer si lahko privoščimo počitek pred zahtevnejšim vzponom. V Železnikih si lahko ogledamo znameniti železarski plavž, simbol bogate zgodovine vasi.

 

Iz Železnikov nas mimo rojstne hiše znanega slovenskega slikarja Ivana Groharja vodi vedno bolj strma trasa do idilične visokogorske vasice Sorica. Tu se se cesta na začetku strmo vzpenja vse do Bohinjskega sedla, kjer se naš vzpon tudi konča. Sledi prijeten spust vse do Bohinjske Bistrice. Tu nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru, kjer se lahko ustavimo na zasluženem počitku. Kosilo s pogledom na prečudovito ledeniško jezero ali celo kopanje nas bo okrepčalo, da bomo pripravljeni na nadaljne kilometre na dveh kolesih.

 

Kolesarjenje nadaljujemo po kolesarski poti, mimo vasi Stara Fužina ter Studor, vse do vasi Jereka, kjer se začne drugi vzpon današnje trase. Prek Koprivnika in Gorjuš se bo cesta strmo vzpenjala proti Pokljuki. Malo pred Mrzlim studencem se cesta položi in nas vodi skozi gost smrekov gozd. Sledi hiter in precej strm spust vse do Bleda. Preden dosežemo Bled, se lahko ustavimo in sprehodimo skozi Blejski vintgar, naravno čudo, ki ga je ustvarila reka Radovna.

 

Nadaljujemo skozi vas Selo pri Bledu po prelepi makadamski cesti ob Savi Bohinjki, v vasi Lancovo pa se usmerimo desno proti Kamni Gorici ter Kropi, kjer se začne še tretji in zadnji vzpon proti Jamniku ter Dražgošam. Vzpon do Jamnika poteka po čudoviti trasi, ki jo obdaja gost gozd (popoldne je trasa v senci). Ko dosežemo izravnavo, si lahko privoščimo počitek in po makadamski cesti kolesarimo do znamenite cerkve na Jamniku z dih jemajočim razgledom na dolino in Kamniško-Savinjske Alpe.

 

Kolesarjenje nadaljujemo po razgibani cesti vse do Dražgoš, od koder se spustimo proti Železnikom in nadaljujemo proti Škofji Loki, kjer se naša trasa tudi konča.

Čas kolesarjenja: 6–9 ur (brez postankov)

Dolžina kolesarjenja: 142 km

Skupen vzpon: 2320 m

Profil