10
Zahodna Gorenjska je razgibana in prepredena s številnimi dolinami ter hribovji. Kolesarjenje tukaj pomeni predvsem vzpenjanje in spuščanje. Ceste in poti, ki povezujejo Žiri, Gorenjo vas ter Cerkno, so speljane med hribi, skozi doline, ob rekah, čez travnike in mimo številnih vasi ter spomenikov kulturne dediščine.

Zanimivosti

Avtor: Bojan Tavčar, Vir: Fototeka Mestnega muzeja Idrija

Cerkljanski muzej

Cerkljanski muzej domuje v stavbi nekdanje sodnije, ki je bila zgrajena tik pred prvo svetovno vojno. Muzej je bil ustanovljen kot oddelek NOB v sklopu Mestnega muzeja Idrija in ima danes pomembno vlogo proučevanja bogate cerkljanske dediščine ter pokrajine, ki leži na prehodu iz alpskega v primorski svet.

Vir: Arhiv BSC Kranj

Vaško jedro Gorenje vasi

Gorenja vas je znana predvsem po Rupnikovi liniji, ki je bila zgrajena pred drugo svetovno vojno. Čez reko Poljanska Sora, ki teče skozi vas, se lahko sprehodimo po obnovljeni Neškovi brvi, za Poljansko dolino značilnem pokritem pešmostu z dvokapno streho. V središču vasi, na Trgu Ivana Regna, stoji »Vodnjak ljubezni v času murenčkov«. Delo akademskega kiparja Metoda Frlica je posvečeno ljubezni.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: Arhiv Turizem Škofja Loka

Muzej Žiri

Muzej je dom našel v prenovljenem kmečkem dvorcu iz 17. stoletja, v Stari šoli. V njem najdemo stalne zbirke, ki so posebnost Žirov: čevljarsko in klekljarsko, narodnoosvobodilno in slikarsko.

Vir: Arhiv Planinsko društvo Rovte

Vrh Svetih Treh Kraljev

Na pobočjih vzpetine Vrh leži idilična vasica s čudovitim razgledom na Alpe na eni strani ter na Notranjsko na drugi. Pred drugo svetovno vojno so tu zgradili slovito Rupnikovo linijo, na katero danes spominja bunker, ki je obenem vhod v skoraj kilometer dolgo Jamo pri Svetih Treh Kraljih.