11
Kolesarjenje po Polhograjskem hribovju je precej odmaknjeno. Kljub bližini večjih naselij je lahko začutiti pravo avanturo. Trasa je razgibana in postreže s čudovitimi razgledi, predvsem, ko se znajdeš na vrhu hriba. Škofja Loka je dostopna po čudoviti rečni dolini, ki se vseskozi počasi spušča. Od Medvod pa traso povežemo z dolino reke Save, kjer lahko nadaljujemo proti Kranju ali Ljubljani.

Zanimivosti

Vir: Arhiv BSC Kranj

Dvorec Visoko, Tavčarjev dvorec

Mogočni kmečki dvorec iz 17. stoletja ter njegovi prejšnji lastniki Kalanovi so navdihovali Ivana Tavčarja pri pisanju zgodovinskega romana Visoška kronika. Po njem je dvorec dobil ime. Na robu gozda, ki objema dvorec, je družinska grobnica, kjer je pokopan tudi Ivan Tavčar.

Vir: Arhiv Občina Medvode in Javni zavod Sotočje Medvode

Naravno kopališče Sora v Goričanah

Jezerce na reki Sori z lepo urejenim travnatim rečnim bregom je pravi turistični biserček in odlična priložnost za ohladitev v vročih poletnih dneh ali pa le za kratek postanek s prelepim razgledom na reko.

Avtor: Robert Marolt, Vir: Turizem Ljubljana

Katarina nad Ljubljano

Na vrhu hriba nad Ljubljano stoji cerkvica, posvečena sveti Katarini. Njena zgodovina sega na začetek 13. stoletja, ko je tam stala kapelica. Z vrha hriba se odpira prelep razgled na Krim ter na celotno Polhograjsko hribovje. Je popularna točka za kolesarje, saj jim štirikilometerski vzpon do vrha predstavlja dobršen izziv.

Avtor: Tomo Jeseničnik, Vir: STO

Polhograjska graščina

Temelji graščine segajo v 13. stoletje, v času baroka v 19. stoletju pa je dobila današnjo podobo. Takrat je v graščini živel grof Blagaj, botanik, po katerem danes nosi ime zaščitena rastlinska vrsta Blagajev volčin. Danes sta v graščini Tehniški muzej Slovenije ter Krajevni muzej Polhov Gradec. Posebnost graščine je lepo urejen park z znamenitim Neptunovim vodnjakom iz 17. stoletja.