12

Mestno kolesarjenje po starem delu Ljubljane, po bregovih Ljubljanice, skozi Tivoli ali ob obronkih Rožnika je prav posebno doživetje. Poteka po položnih cestah in stranskih poteh, ki so primerne za vsakogar in ponuja veliko priložnosti za postanke ter oglede. Podaljšamo ga lahko proti Kranju ali celo do Bohinja.

Zanimivosti

Vir: Živalski vrt Ljubljana

Živalski vrt

Obdan z gozdom južnih pobočij Rožnika, se na delu zaščitenega krajinskega parka razprostira Živalski vrt Ljubljana. Tu so zbrane živali z vseh celin, poudarek pa je na tistih, ki so značilne za naš del sveta.

Park Tivoli

Avtor: Miran Kambič, Vir: Turizem Ljubljana

Park Tivoli

Največji mestni park, ki sega v samo središče Ljubljane, je nastal po načrtih francoskega inženirja Blancharda. V parku, ki je priljubljena točka za sprehajalce in kolesarje ter izhodišče za vzpon na Rožnik, najdemo tri kostanjeve drevorede, več fontan in slikovito Jakopičevo sprehajališče, ki ga je uredil Plečnik.

Avtor: Rasen Stader Produkcija Studio, Vir: STO

Plečnikova Ljubljana in Ljubljanski grad

Želja slovitega arhitekta Jožeta Plečnika je bila oblikovati Ljubljano na sodoben način, a je navdih našel v antičnih Atenah. Njegov slog še danes velja za inovativnega, med njegova najboljša dela pa zagotovo spadajo stavba NUK, Tromostovje, Čevljarski most, mestna tržnica, Križanke, bežigrajski stadion in mrliške vežice na Žalah.

Mogočni Ljubljanski grad, ki se že 900 let bohoti na vrhu hriba nad starim mestnim jedrom, je nedvomno glavna ljubljanska atrakcija. Z grajskega razglednega stolpa se odpirajo čudoviti pogledi na celotno Ljubljano ter njeno širšo okolico vse do Julijskih Alp. Na gradu so muzej s stalnima zbirkama, restavraciji ter bar.

Avtor: Dunja Wedam, Vir: Arhiv Turizem Ljubljana

Botanični vrt

Najstarejša kulturna in znanstvena ustanova z neprekinjenim delovanjem v Sloveniji je svoja vrata prvič odprla že leta 1810. Ponaša se s prek 4500 rastlinskimi vrstami. Ima pomembno vlogo pri ohranjanju in varovanju ogroženih vrst iz našega okolja.