13
Na pragu Triglavskega narodnega parka čakajo poti, primerne za vse vrste kolesarjev. Medtem ko se bodo družine odpravile na kolesarjenje v okolici Bleda in Radovljice ali skozi dolino Radovne do Mojstrane, se bodo najpogumnejši podali prek Pokljuke v Bohinj ali pa iz Radovljice na Jamnik ter naprej do Dražgoš. Razgledi na Julijske Alpe na eni strani, ne Karavanke na drugi ter na gozdnati planoti Pokljuka in Jelovica bodo v vsakem vzbudile željo po vrnitvi v te kraje.

Zanimivosti

Vir: Arhiv LAJF d.o.o.

Dolina Radovne

Dolina, poimenovana po ledeniški reki, ki teče skoznjo, je ena najlepših dolin Triglavskega narodnega parka. Njena značilnost so grbinasti travniki, ki so nastali zaradi odlaganja talne morene ledenika.

Avtor: Gregor Vidmar, Vir: Arhiv TIC Jesenice

Stara Sava

Fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenicah je bilo zaradi izjemnega urbanističnega, tehničnega, arhitekturnega in zgodovinskega pomena razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena. Posebnost naselja so predvsem dobro ohranjeni fužinarski industrijski objekti, zlasti ostanki plavža – naprave za taljenje železove rude z lesnim ogljem.

Avtor: Aleš Zdešar, Vir: Arhiv Triglavski narodni park

Pokljuški gozdovi in šotna barja

Pokljuka je visoka kraška planota na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, prekrita s prostranimi gozdovi. Tu najdemo več kraških oblik, kot so konte, brezna in jame. Ledeniki so za seboj pustili talne morene, kjer so pozneje nastali grbinasti travniki.

Med strnjenimi gozdovi se skrivajo tudi posebni ekosistemi Pokljuke – šotna barja. To so območja stalno stoječe vode z nekaj decimetrov ali metrov debelo plastjo šote, ki jo preraščajo šotni mahovi.

Avtor: Mitja Sodja, Vir: Arhiv Turizem Bohinj

Gorjuše

Stara planšarska vas Gorjuše, ki leži na 1000 metrih nadmorske višine, je znana po tradicionalnem izdelovanju pip (lokalno ime zanje je čedra), ki se je tam razvilo pred nekaj stoletji. Gorjuške pipe, ki so jih izdelovali iz hruškovega, javorjevega in pušpanovega lesa, so bile različnih oblik ter okrašene s srebrno pločevino in vložki iz biserne matice.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Soteska Vintgar

Reka Radovna je na svoji poti izdolbla globoko sotesko, ki je danes dom slikovitih tolmunov, brzic in slapov. Skozi poldrugi kilometer dolgo in do 250 metrov globoko sotesko se lahko sprehodimo po lesenih galerijah in mostovih, tik ob vodi.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Blejsko jezero in Blejski grad

Že Prešeren je Bled opeval kot podobo raja. In res, podoba jezera s cerkvico na otočku, srednjeveški grad na visokih pečinah in mogočne gore v ozadju spominjajo na raj.

Zaradi blage in zdravilne klime, termalne jezerske vode ter številnih naravnih in kulturnih znamenitosti je Bled ena izmed najbolj obiskanih destinacij v Sloveniji.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Janšev čebelnjak

Spominski čebelnjak Antona Janše, ki velja za začetnika sodobnega čebelarstva, je danes v celoti obnovljen. Njegovi glavni posebnosti sta poslikane panjske končnice ter Janšev izum – enako veliki panji z vmesnimi okvirji za satovje, ki jih je mogoče v celoti izvleči, da lahko čebele peljemo na pašo drugam.

Vir: Arhiv Turizem Radovljica

Avsenikov muzej v Begunjah

Muzej, ki se nahaja v sklopu gostilne Avsenik v središču Begunj, predstavlja razvoj in zgodovino narodno-zabavnega Ansambla bratov Avsenik in s tem zgodovino slovenske narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Staro mestno jedro Radovljice

V starem delu slovenske prestolnice čokolade in čebelarstva so ohranjene hiše iz 16., 17. in 18. stoletja. Ena izmed njih je slavna Šivčeva hiša, ki velja za najboljši primer renesančne meščanske arhitekture pri nas. Na razgledni točki na koncu starega dela mesta se odpira čudovit pogled na dolino reke Save, Jelovico ter Julijske Alpe.