14
Kljub bližini hribov in gora na vseh straneh so poti v okolici Kranja ter Škofje Loke ravninske. Željni avanture lahko kolesarjenje nadaljujejo v več različnih smereh proti Kranjski Gori ali Cerknemu, tisti, ki si želijo preprostega izleta, pa se lahko podajo na pot ob vodi, mimo Trbojskega do Zbiljskega jezera, od koder lahko nadaljujejo do Goričan, kjer si privoščijo ohladitev s skokom v reko ali pa se podajo do Škofje Loke, kjer se na Loškem gradu sprehodijo skozi bogato in nadvse zanimivo preteklost.

Zanimivosti

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Staro mestno jedro Kranja in grad Khislstein

Staro mestno jedro Kranja je razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik ter vključuje več pomembnih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti: od Prešernove hiše, Mitničarske hiše, ki je ena najpomembnejših srednjeveških stavb v Kranju, Stare pošte ter kipov znanega kiparja Lojzeta Dolinarja na njeni fasadi pa do staroslovanskih grobov ter gradu Khislstein, katerega temelje so postavili že v 13. stoletju, pozneje pa je bil prezidan po načrtih Jožeta Plečnika. Danes v gradu domuje Gorenjski muzej.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Staro mestno jedro Škofje Loke in Loški grad

Staro mesto jedro Škofje Loke se lahko pohvali z najbolje ohranjenim starim mestnim jedrom v Sloveniji. Sestavljata ga Spodnji trg s skromnejšimi hišami ter Mestni trg s palačami, ki jih krasijo kamniti portali, poslikana pročelja ter arkadna dvorišča.

V vsej svoji mogočnosti se nad starim jedrom od začetka 13. stoletja bohoti Škofjeloški grad. Danes je v gradu eden najlepše urejenih muzejev z arheološko, zgodovinsko, kulturno, umetnostno, prirodoslovno in etnološko zbirko.

Vir: Arhiv Občine Medvode in Javnega zavoda Sotočje Medvode

Zbiljsko jezero

Umetno jezero, ki je nastalo po zajezitvi reke Save, je danes dom do 30 različnih vrst ptic, vse pogosteje pa ga imenujejo kar labodje jezero, saj tu stalno prebiva okoli 160 teh veličastnih belih bitij.

Vir: Arhiv Občine Medvode in Javnega zavoda Sotočje Medvode

Stari grad Smlednik in Kalvarija

Stari grad, imenovan tudi Smledniški grad, je nekoč imel strateško vlogo varovanja pomembne tovorniške poti. Grad je opuščen že od 17. stoletja in ravno zaradi odsotnosti poznejših dozidav predstavlja najčistejši primer razvoja zasnove in oblike srednje velikega srednjeveškega gradu.

Ob poti na grad je Kalvarija s štirinajstimi kapelicami križevega pota in tremi križi na vrhu.

Vir: Arhiv Občine Medvode in Javnega zavoda Sotočje Medvode

Naravno kopališče Sora v Goričanah

Jezerce na reki Sori z lepo urejenim travnatim rečnim bregom je pravi turistični biserček in odlična priložnost za ohladitev v vročih poletnih dneh ali pa le za kratek postanek s prelepim razgledom na reko.