02

V osrčju gorenjskih naravnih lepot gremo mimo Blejskega vintgarja, ki velja za čudo narave. Nadaljujemo skozi čudovito dolino reke Radovne, ki nas pripelje pred vhod v alpsko dolino Krma, ki je ena izmed naravnih prehodov na Triglav. V Triglavskem narodnem parku nas pot vodi tudi do Mojstrane, majhnega kraja, ki je izhodišče za dolino Vrata in se ponaša z močno planinsko tradicijo ter s sodobnim planinskim muzejem. V vzhodnem delu Mežakle večji del kolesarimo po urejeni kolesarski poti ter po lokalnih cestah mimo Jesenic in skozi Blejsko Dobravo.

Zanimivosti

Vir: Arhiv Planinske zveze Slovenije

Slovenski planinski muzej

Slovenski planinski muzej v Mojstrani je igrificirana muzejska razstava o zgodovini planinstva na Slovenskem. Njegova posebnost je, da ni le navaden muzej, ampak ponuja doživetje razstave kot vzpon obiskovalcev muzeja na goro. Avantur željni lahko tam celo virtualno osvojijo Triglav.

Vir: Arhiv Gornjesavskega muzeja Jesenice

Pocarjeva domačija

Pocarjeva domačija je bila postavljena leta 1775, kmetija pa naj bi tam stala že 400 let prej. Velja za eno najstarejših domačij v Triglavskem narodnem parku. Domačija je danes etnografski muzej, zraven pa stojita še gospodarsko poslopje s hlevom in svinjak. Bogata zbirka razstavljenih predmetov pričara sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih časov do danes.

Vir: Arhiv LAJF d.o.o.

Dolina Radovna

Dolina, poimenovana po ledeniški reki, ki teče skoznjo, je ena najlepših dolin Triglavskega narodnega parka. Njena značilnost so grbinasti travniki, ki so posledica odlaganja talne morene ledenika.

Avtor: Gregor Vidmar, Vir: Arhiv TIC Jesenice

Stara Sava

Fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenicah je bilo zaradi izjemnega urbanističnega, tehničnega, arhitekturnega in zgodovinskega pomena razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena. Posebnost naselja so predvsem dobro ohranjeni fužinarski industrijski objekti, zlasti ostanki plavža – naprave za taljenje železove rude z lesnim ogljem.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Soteska Vintgar

Reka Radovna je na svoji poti izdolbla globoko sotesko, ki je danes dom slikovitih tolmunov, brzic in slapov. Skozi poldrugi kilometer dolgo in do 250 metrov globoko sotesko se lahko sprehodimo po lesenih galerijah in mostovih, tik ob vodi.