05
Iz Begunj, zibelke slovenske narodne glasbe, vodi razgledna cesta pod obronki Dobrče, Kriške gore in pokončnega Storžiča, polna znamenitosti in prelepih razgledov. Na drugi strani doline pa lahko doživimo kolesarjenje do znamenite železarske Krope ali pa se usmerimo mimo vasi, ki nas pripeljejo do znamenitega romarskega središča ter brezjanske bazilike.

Zanimivosti

Vir: Arhiv Turizem Radovljica

Avsenikov muzej v Begunjah

Muzej, ki se nahaja v sklopu gostilne Avsenik v središču Begunj, predstavlja razvoj in zgodovino narodno-zabavnega Ansambla bratov Avsenik in s tem zgodovino slovenske narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Miran Kambič, Vir: JZTK Radovljica

Bazilika Marije Pomagaj na Brezjah

Brezjanska bazilika je delo arhitekta Ivana Vurnika, prostor pred njo pa je urejen po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Cerkev sv. Vida, ki je slovensko romarsko središče, je papež Janez Pavel II. leta 1988 razglasil za baziliko.

Avtor: Jošt Gantar

Kropa, zibelka kovaštva

Kovaška preteklost je zaznamovala današnjo podobo spomeniško zaščitenega trškega jedra, kjer najdemo imenitne fužinarske hiše, vodne zapornice in pragove na deročem potoku Kroparica, bajer Spodnje fužine ter vigenjc Vice – edino v celoti ohranjeno kovačnico za ročno kovanje žebljev v Sloveniji.

Avtor: Jošt Gantar

Staro mestno jedro Tržiča

Poleg vsem poznane čevljarske obrti, po kateri Tržič slovi še danes, je tu nekoč blestela tudi obrt izdelovanja nogavic. Imeli so tkalske delavnice in kovačije. O vsem tem danes priča staro mestno jedro, ki je s svojimi portali, železnimi vrati in polknicami ter sušilnimi odprtinami na strehah izredno zanimivo in vredno obiska.

Avtor: Jošt Gantar

Lipa v Žiganji vasi

V središču Žiganje vasi raste mogočna lipa, katere starost ocenjujejo na dobrih 500 let.

Lipa z obsegom neverjetnih 730 centimetrov je naravna vrednota državnega pomena, njena posebnost pa je, da je pravzaprav votla in da ima bogate nadzemne korenine.