06
Kolesarjenje od Preddvora ter jezera Črnava poteka skozi dolino reke Kokre. Pot je razgibana in se stalno rahlo vzpenja. Vsake toliko nam cesta omogoča pogled na mogočno južno steno Kočne z Grintavcem. Najzahtevnejši del trase je tik pod Zgornjim Jezerskim, ki nas nagradi s čudovitim razgledom na imenitne Kamniško-Savinjske Alpe. Cesta nas vodi vse do Zgornjega Jezerskega, kjer nas navduši Planšarsko jezero.

Zanimivosti

Vir: Arhiv BSC Kranj

Grad Hrib in jezero Črnava

Umetno jezero Črnava ter grad Hrib, ki stoji na jezerskem bregu, veljata za najbolj priljubljeni znamenitosti Preddvora. Grad je obdan z urejenim parkom, v katerem rastejo številne drevesne vrste, posebnost parka pa je jesenov drevored.

Avtor: Nataša Zaplotnik, Vir: Arhiv Občina Preddvor

Grad Turn

Grad Turn, ki je danes dom starejših občanov, se prvič omenja leta 1408, sedanja zasnova pa je verjetno iz 14. stoletja. Na gradu se je v 18. stoletju rodila slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica Josipina Turnograjska.

Vir: Arhiv TIC Jezersko

Jezerska slatina

»Jezerska slatina« je izvir zdravilne mineralne vode. Na podlagi več analiz je bilo ugotovljeno, da vsebuje veliko manganovih in amonijevih snovi, zato ga še posebej priporočajo pri težavah s srcem in ožiljem.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: Arhiv Občina Jezersko

Planšarsko jezero

Jezerce v obliki srca je zajezeno v spomin na veliko ledeniško jezero, ki se je nekoč razprostiralo na današnjem Jezerskem. Vsako leto avgusta se tu odvija znani Ovčarski bal, ki je najstarejša etnografska prireditev v Sloveniji.