07
Poti po tem delu Gorenjske so precej razgibane in potekajo po bolj in manj ozkih dolinah, ki se spuščajo v Železnike in naprej v Škofjo Loko. Za kolesarja je najlažji del do Davče. Precej zahtevnejši poti sta proti Sorici in Bohinjskemu sedlu, od koder lahko izlet podaljšamo proti Bohinju, ter iz Železnikov proti Dražgošam do Jamnika. Ceste nad Železniki zahtevajo kar nekaj vztrajnosti in napora.

Zanimivosti

Avtor: Luka Kalan, Vir: Arhiv Mestni muzej Idrija

Partizanska bolnica Franja

Globoko v gozdu soteske Pasice je skrito majhno naselje štirinajstih lesenih barak, kjer je bila med drugo svetovno vojno partizanska bolnišnica. Prestavlja izjemen primer zdravstvene oskrbe ljudi v izjemno težkih razmerah. Danes je bolnica Franja nosilka kulture miru in predaja sporočilo o pogumu, humanosti in solidarnosti. Njeni junaki so ljudje, ki so zapustili varna zavetja svojih domov, da bi si izbojevali mir in svobodo.

Avtor: Tomo Jeseničnik, Vir: STO

Groharjeva hiša v Sorici

V idilični visokogorski vasici Sorica stoji pomemben spomenik slovenske kulturne dediščine – rojstna hiša slikarja Ivana Groharja. Hiša je obnovljena kot muzej, v njem pa sta urejeni Groharjeva spominska zbirka in galerija. Na ogled je tudi etnografska zbirka predmetov, ki so jih nekdaj pri svojem delu uporabljali obrtniki in kmetje.

Avtor: Sašo Kočevar, Vir: Arhiv Turizem Škofja Loka

Železniki

Vas sta skozi zgodovino zaznamovala kovaštvo in klekljarstvo, o katerih pričajo spomini na vsakem koraku. V starem delu se bohoti plavž, ki je zavarovan kot tehnični spomenik. Klekljanje, umetnost prepletanja niti v čipke, pa je prišlo iz Idrije v poznem 19. stoletju in je danes pomembna kulturna dediščina kraja.

Avtor: Jana Jocif, Vir: Arhiv Turizem Škofja Loka

Spominski park v Dražgošah

Spomenik v spominskem parku v Dražgošah zaznamuje dražgoško bitko, ki se je v vasi odvijala v začetku leta 1942. Na razgledni točki, ki je videti daleč iz doline, stoji spominska plošča ter bronasta kostnica s posmrtnimi ostanki žrtev bitke. V Domu Cankarjevega bataljona ob cesti si je možno ogledati spominsko zbirko dokumentov in predmetov.