08
Kolesarjenje v okolici Kranja, Škofje Loke in Medvod velja za bolj ravninsko in poteka po nekaj prometnejših cestah. Kolesarju se odpirajo čudoviti pogledi na Kamniško-Savinjske Alpe in Storžič na eni strani ter na Škofjeloško hribovje na drugi. Kolesarjenje mimo Zbiljskega in Trbojskega jezera skozi prijetne vasice velja za gorenjsko kolesarsko klasiko.

Zanimivosti

Avtor: Dragan Gavranović, Vir: Arhiv Turizem Kranj

Jamnik

Visoko nad Kropo, na koncu grebena, z dih jemajočim razgledom na prelepo gorenjsko pokrajino ter mogočne gore na drugi strani doline, stoji gotska cerkvica sv. Primoža in Felicijana na Jamniku. Fotogenična cerkev je med najpogosteje fotografiranimi lokacijami v Sloveniji.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Staro mestno jedro Kranja in grad Khislstein

Staro mestno jedro Kranja je razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik ter vključuje več pomembnih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti: od Prešernove hiše, Mitničarske hiše, ki je ena najpomembnejših srednjeveških stavb v Kranju, Stare pošte ter kipov znanega kiparja Lojzeta Dolinarja na njeni fasadi pa do staroslovanskih grobov ter gradu Khislstein, katerega temelje so postavili že v 13. stoletju, pozneje pa je bil prezidan po načrtih Jožeta Plečnika. Danes v gradu domuje Gorenjski muzej.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Staro mestno jedro Škofje Loke in Loški grad

Staro mesto jedro Škofje Loke se lahko pohvali z najbolje ohranjenim starim mestnim jedrom v Sloveniji. Sestavljata ga Spodnji trg s skromnejšimi hišami ter Mestni trg s palačami, ki jih krasijo kamniti portali, poslikana pročelja ter arkadna dvorišča.

V vsej svoji mogočnosti se nad starim jedrom od začetka 13. stoletja bohoti Škofjeloški grad. Danes je v gradu eden najlepše urejenih muzejev z arheološko, zgodovinsko, kulturno, umetnostno, prirodoslovno in etnološko zbirko.

Avtor: Matic Klanšek Velej – Sportida d.o.o., Vir: STO

Zbiljsko jezero

Umetno jezero, ki je nastalo po zajezitvi reke Save, je danes dom do 30 različnih vrst ptic, vse pogosteje pa ga imenujejo kar labodje jezero, saj tu stalno prebiva okoli 160 teh veličastnih belih bitij.