09

Poti po vzhodnem delu spodnje Gorenjske so ravninske in s širokimi razgledi na okolico. Lahko ga opredelimo tudi kot tematsko, saj ob trasi naletimo na številne gradove in znamenitosti. Trase potekajo skozi številna naselja in vasice, obdane s polji koruze, pšenice in krompirja. Kolesarjenje po odprtih trasah zna nemalokrat krojiti veter, ki je značilen za gorenjsko kotlino.

Zanimivosti

Arhiv: Arhiv Občine Medvode in Javnega zavoda Sotočje

Stari grad Smlednik in Kalvarija

Stari grad, imenovan tudi Smledniški grad, je nekoč imel strateško vlogo varovanja pomembne tovorniške poti. Grad je opuščen že od 17. stoletja in ravno zaradi odsotnosti poznejših dozidav predstavlja najčistejši primer razvoja zasnove in oblike srednje velikega srednjeveškega gradu.

Ob poti na grad je Kalvarija s štirinajstimi kapelicami križevega pota in tremi križi na vrhu.

Avtor: Adrijan Pregelj

Grad Strmol

Grad iz 13. stoletja spada med najstarejše in najbolje ohranjene gradove v Sloveniji ter je eden od dveh gradov z ohranjeno izvirno opremo. Kulturni spomenik državnega pomena je danes butični grajski hotel.

Avtor: Jošt Gantar, Vir: STO

Staro mestno jedro Kamnika in grad Zaprice

Pod mogočnimi pobočji Kamniško-Savinjskih Alp leži eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Na nekdaj cvetoče in živahno trgovsko mesto danes spominja lepo ohranjena arhitekturna dediščina.

Z manjše vzpetine nad mestom se že sedem stoletij bohoti grad Zaprice. Nekoč je bil sedež pomembnih plemiških družin, danes pa v njem najdemo Medobčinski muzej Kamnik, kjer je na ogled več zgodovinskih ter etnoloških zbirk.

Vir: Arhiv Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok spada med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji. Razglašen je bil za kulturni spomenik državnega pomena. Nudi dom približno 3500 različnim rastlinam z vsega sveta. Potoki in jezerca dajejo parku poseben pridih ter gostijo številne vodne rastline in živali.