01

Kolesarjenje poteka po urejeni kolesarski poti, nekdanji znameniti železnici, ki je povezovala Jesenice s Trbižem na italijanski strani. Vseskozi kolesarimo ob Savi Dolinki, ki jo zmanjka pri Zelencih, saj prav tam priteče na plano. Kolesarjenje ponuja čudovite razglede na strme vršace Julijskih Alp, ki so še posebej izraziti ob vznožju Martuljške skupine gora, pri jezeru Jasna in v Planici.

Zanimivosti

Avtor: Iztok Medja, Vir: STO 

Nordijski center Planica

Z gotovostjo lahko trdimo, da je za največji napredek v razvoju letenja na smučeh zaslužna Planica. Ravno na svetovno znani letalnici pod Poncami je namreč človek prvič v zgodovini poletel prek sto in malo pozneje še prek dvesto metrov. Ti dosežki so Planico za vedno zapisali tako v zgodovino slovenskega športa kot v svetovno zgodovino smučarskih skokov.

Avtor: Jaka Arbutina, Vir: STO 

Naravni rezervat Zelenci

Dih jemajoča smaragdna voda ter pogled na veličastne gore v ozadju nikogar ne pustita ravnodušnega. Naravni biser Zelenci je izvir Save Dolinke, v njegovi neokrnjeni naravi pa so dom našle številne živalske in rastlinske vrste.

Avtor: Tomo Jeseničnik, Vir: Arhiv Turizem Kranjska Gora

Jezero Jasna

Jezero Jasna leži na idilični lokaciji pred prvimi zavoji ceste na Vršič, ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice. Na gladini kristalno čiste vode je videti zrcalno podobo mogočnih gora Razor in Prisank, ki se bohotita v ozadju.

Avtor: Aleš Zdešar, Vir: STO

Martuljški slapovi

Bisera v samem osrčju Martuljške skupine gora. Spodnji Martuljški slap meri 30 metrov, Zgornji Martuljški slap, ki se spušča v dolino v treh stopnjah, pa veličastnih 110 metrov.